Резултати от търсенето " раста "

Нитратите в храната ни.

Какво представляват нитратите, по какъв начин ни вредят и как да намалим вредното им действие


Нитрати, нитрити, нитрозамини. Здравословно хранене със зеленчуци.
Нитратите са химични съединения - соли на азотната киселина. Тя се използва широко в земеделието под формата на азотни торове и в хранително- вкусовата промишленост, като консерванти и вещества подобряващи външния вид на месото и рибните продукти.
 Самите нитрати не са опасни. Тези съединения нормално присъстват в човешкия организъм в известни количества. Опасността се крие в натрупването на големи количества от тях, което може да интоксикира организма, предизвиквайки гадене, отпадналост, сърцебиене, повръщане, цианоза. Същинската вреда идва от продуктите на нитратите- нитрити и нитрозамини (вещества образувани от нитратите при попадането им в организма). Нитритите имат свойството да се свързват с кръвния хемоглобин, образувайки метхемоглобин, който практичски е неспособен да пренася кислорода до различните части на тялото, каквато е основната жизненоважна функция на хемоглобина. Развива се състояние, известно като метхемоглобинемия- посиняване на кожа и лигавици поради недостиг на кислород. 
При попадането на нитратите в храносмилателния тракт и при наличие на ниска киселинност на стомашната средата (както е при кърмачетата и малките деца), нитратите се превръщат в нитрозамини- вещества с доказан силно канцерогенен ефект.
Периодичното поглъщане на по- високи от допустимите дози нитрати причинява развитеие на алергии, заболявания на нервната ситема и опорно- двигателния апарат, води до нарушения в дейността на щитовидната жлеза и развитие на ендемична гуша (ососбено в райони с понижена концентрация на йод в питейната вода)
Според СЗО (Световната Здравна Организация) максимално допустимото безвредно количество нитрати е 5мг на 1 килограм телесна маса, за възрастни индивиди
Какво е добре да имаме впредвид: 
Зимните и пролетни зеленчукови реколти са с много по- голямо съдържание на нитрати, отколкото летните. Първо защото през зимата и ранната пролет се използват много повече азотни торове за стимулиране на растежа и второ защото слънчевата светлина има способността да намалява количеството нитрати в зеленчуците. Ето защо е добре да купуваме добре озрели пладове и зеленчуци.
 
Практически съвети: 

Нитратите са овдноразтворими съединения, което значително облекчава нашата задача да ги елиминираме от менюто си.

 

Премахване на нитратите от зеленчуците, чрез накисване във вода


 - Измивайте старателно продуктите с течаща вода  и ги накисвайте за около час като сменяте водата 2-3 пъти..По този начин  намалявате значително съдържанитето им на нитрати. 

 - Имайки впредвид, че месото също се обработва с нитрати, с цел да се запазят по- дълго свежи,  с розов цвят и свеж мирис, измивайте добре и суровите меса, накисвайте ги във вода и изхвърляйте водата от варенето им.

 - Нитрати се използват и в консервната промишленост, за производство на колбаси и шунки. Тях няма как да измием и накиснем, може единствено да ограничим консумацията им.

 - Най- голями количества нитрати има в зелените листни зеленчуци- спанак, марули, зеле , пресен лук, червено цвекло, репички. Тях задължително накисвайте в студена вода за повече време

 - На зеленчуци като краставици и тиквички задължително обелвайте кората и отрязвайте краищата. В зелето най- много нитрати се натрупват в кочана и външните листа. Тях задължително ги отстранявайте.

 - Картофи, репички и моркови натрупват най- много нитрати в кората и в сърцевината си.  За това след като ги обелите, ги накиснете във вода разрязани наполовина. Така ще има възможност да се освободят от нитратите във  вътрешността.

Избирайте, тъмнозелени зеленчуци без жълти петна

 - Когато избирате продукти на пазара взимайте средни по размер зеленчуци. Прекалено големите най- вероятно са били изложени сериозно на азотна тор за стимулиране на растежа и са с високо съдържание на нитрати

Добре озрелите на слънце  плодове, съдържат по- малко нитрати.

 - При повишени количества на тези съединения, по кората и листата на зеленчуците се образуват жълтеникави петна. Избягвайте тези зеленчуци. Избирайте ги свежи, тъмнозелени, а по отношение на доматите- много добре озрели.

 - Салатите подправяйте с лимонов сок, вместо с оцет. Витамин С, възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и образуването на нитрозамини.

 - Не претоплявйте ястията, това увеличава концентрацията на нитрати в тях

 - Плодове и ядки съдържат практически незначителни количества нитрати. Освен това съдържащият се в плодовете вит С допълнително неутрализира вредното действие на нитратите. 

 

 

Вижте повече...

Раста прическа

 

Раста- Прическата на растафари последователите.

Раста или раста прическа е традиционна прическа, получила своята популярност чрез последователите на растафари течението от Ямайка.(макар че има множество данни, че прическата е била използвана доста време преди появата на въпросното движение от хиндуисти, суфисти и масаи.)

Растафари е религиозно учение, зародило се сред чернокожото население в Ямайка около 1930г. Представлява специфичен прочит на Библията, с вплетени в него морални, социални и политически аспекти, касаещи предимно чернокожите. 

Раста и Боб Марли

 
Един от най- известните последователи на това движение е Боб Марли. А реге музиката става най- силният проводник на учението сред останалите общества и страни.
 
Растата представляват сплъстени и усукани кичури коса.  Според вярванията на растафарите тази прическа, имитира лъвска грива и придава мъжественост и сила на този който я носи.
 
  
В наши дни растата е символ на едно младо и свободолюбиво поколение, несъгласно с комерсиализацията на живота и борещо се по свой специфичен и миролюбив начин за свобода и човечност между хората.
 
 
 Намерете фризьорски салон който предлага Раста прически
 
 
 Следва поздрав за всички, които биха запяли песен за свободата! Или както се казва в текста на самата песен
"Освободете се от мисловното робство;
Никой освен самите нас не може да освободи умовете ни."
Желая Ви прекрасен Раста Ден
 

Redemption Song | Playing For Change

 

Вижте повече...